Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Az öt nagy föld

A számos föld közül ötöt tekinthetünk a legerősebbnek és a legbefolyásosabbnak. Ezek a Sziklák földje, a Tűz földje, a Villámok földje, a Víz földje és a Szél földje. Mindegyik az öt elem egyikét képviseli (föld, tűz, villám, víz és szél) és mindegyik élén áll egy kage.[1] A földek legtöbbjén található egy rejtek falu. A falvakat röviden a "falva", illetve a japán kifejezésnél a "no szato" elhagyásával lehet megnevezni.

Sziklák földje

A Sziklák földje (土の国Cucsi no kuni?, ’Föld országa’) eddig nem sok szerephez jutott a sorozatokban. Annyit lehet róla tudni, hogy a felszínét sziklák és barlangok borítják. Évtizedekkel a történet előtt megtámadták Avarrejteket, de a támadást visszaverték és azóta nem igen mozdultak ki a földjükből. A föld természetes határainak szerepét a hegyek töltik be, ezek miatt a kommunikáció igen nehéz a többi földdel. A földben uralkodó szelek olyan erősek, hogy sziklákat kapnak fel majd dobnak le, akár a városokra is. A Tűz földjével nem állnak szövetségben. Itt található Sziklarejtekfalva (岩隠れの里Ivagakure no szato?, ’Sziklák közt rejtőző falu’).[1]

Szél földje

A Szél földje (風の国Kadze no kuni?, ’Szél országa’) száraz és sivár, melynek városai tipikusan a vízlelőhelyek mellett találhatóak. Annak ellenére, hogy a föld nagy része lakhatatlan, köszönhetően a Tűz földjével való folyamatos kereskedésnek, a föld lakossága virágzik és gyarapodik. Igaz, hogy nem esik róla annyi szó, mint a Tűz földjéről, azonban igen fontos a Szél földjének szerepe is a sorozatokban. Sok igen erős nindzsával rendelkezik, itt található Homokrejtekfalva (砂隠れの里Szunagakure no szato?, ’Homokban rejtőző falu’).[1] A Szél földje egy bizonyos ideig nem nagyon avatkozott be a politikai csatározásokba, a Tűz földjével békeszerződésben állt. Ez azonban csak megjátszott magatartás. A háttérben Homokrejtek katonai erejének szisztematikus leépítése és állandó távol tartásának szándéka áll (olyan küldetések átirányítása, amiket a homokrejteki nindzsák is meg tudnának csinálni). A Rizsföldek földje összeesküdött a Szél földjével, hogy egy meglepetésszerű támadás során megsemmisítsék Avarrejteket. A homokrejteki nindzsák többségében szél és homok bázisú dzsucukat használnak.

Tűz földje

A Tűz földje (火の国Hi no kuni?, ’Tűz országa’) az egyik legnagyobb és legerősebb, melynek rejtek faluja Avarrejtekfalva (木ノ葉隠れの里Konohagakure no szato?, ’Levelek közt rejtőző falu’).[1] Ebben a faluban laknak a sorozat főbb szereplői. A Tűz földje a legfontosabb és a legjobban ismert föld a sorozat folyamán.

A Tűz földje, nevéhez hűen, a tűz eleme a karakterisztikus benne (többségében derült ég és meleg időjárás jellemzi). Annak ellenére, hogy nem a legnagyobb föld, mégis itt található a legnagyobb rejtek falu.

Tizenkét évvel a történet kezdete előtt a földet megtámadta a Kilencfarkú rókadémon. Ez a szörny mindent elpusztított, ami az útjába került, számtalan embert meg is ölt. Többek közt Umino Iruka szüleit. A démont az akkori hokage állította meg, egy igen erős nindzsa, akit a negyedik hokagénak hívtak. Az élete árán sikerült a démont egy újszülött kisfiúba zárnia, aki az Udzumaki Naruto névre hallgat és a sorozat címadó főszereplője.

Az ezek után következő csendes években a Tűz földje lassan újra erejéhez tért és megszokottá vált a béke. Ezt látva és gyönge pontként értékelve más földek, melyek erősíteni akarták katonai hatalmuk támadást indítottak a Tűz földje ellen. A szövetkező felek a Szél földje és a Rizsföldek földje voltak.

Avarrejtekben a történet alatt öt hokage játszik szerepet. Az első és a második alapították a falut, és tették azzá, ami. A harmadik hokagét a történetben megismerhetjük, igazi neve Szarutobi Hirudzen. Többek között Orocsimarut, Dzsiraiját és az ötödik hokagét, Cunadét is tanította. A harmadikat a történet során megöli Orocsimaru. A negyedik nem sokáig volt hokage, fiatalon meghalt, életének a Kilencfarkú rókadémon vetett véget. Az ötödik hokage több, mint 100 részen keresztül szerepel a sorozatban, majd később a Naruto sippúdenben is. Ő Cunade, aki a legerősebb orvosi nindzsa, ezenfelül hatalmas erővel rendelkezik. Sok ellensége van, de ugyanakkor a faluban tisztelik. Tanítványai közé tartozik Sidzune, aki kiváló orvosi ninja, és Haruno Szakura is, aki a történet egyik főszereplője.

Villámok földje

A Villámok földje (雷の国Kaminari no kuni?, ’Villámok országa’) is kevés szerephez jutott eddig. Egy félszigeten fekszik, amit egy hatalmas hegység szel ketté, ahonnan számos folyó indul a tenger felé. Gyakoriak a melegvizű források is a föld területén. Itt található Felhőrejtekfalva (雲隠れの里Kumogakure no szato?, ’Felhők közt rejtőző falu’).[1] Réges régen nagy háborúban állt a Tűz földjével, de békeszerződést kötöttek.Ám egy felhőnindzsa elrabolta Hinatát,a Hjúga klán sarját,hogy fényt derítsen a bjakugan titkára.A puccs azonban nem sikerült, Hinata apja megölte a nindzsát. Felhőrejtek azt követelte hogy öljék meg Hinata apját, amiért elvette az ő nindzsájuk életét. Azonban helyette ikertestvérét, a mellék-ág tagját ölték meg.

Víz földje

A Víz földje (水の国Midzu no kuni?, ’Víz országa’) számos szigetet foglal magába, melyeknek saját szokásaik vannak. A föld éghajlata hideg. A köd igen gyakori jelenség errefelé. Néhány helyen, mint például a terület ahol Haku felnőtt, igen hideg van és elég gyakran havazik is. Keveset tudni a földről, látszólag kimarad minden politikai afférból, ami érthető is mivel a föld szigetekből áll messze a kontinenstől és a négy másik nagyobb földtől. Itt található Ködrejtekfalva (霧隠れの里Kirigakure no szato?, ’Ködben rejtőző falu’).[1] Momocsi Dzabudza puccsot akart elkövetni, de a kísérlet sikertelen volt. A Víz földje a legkisebb az öt nagy föld közül, talán ez magyarázhatja a szörnyű érettségi próbát, amit Ködrejtek tartott - régebben pont emiatt Vérködrejtekfalvának (血霧の里Csigiri no szato?, ’Véres ködben rejtőző falu’) nevezték.[4]

Más nindzsa földek

Eső földje

Az Eső földje (雨の国Ame no kuni?, ’Eső országa’) három nagy föld, a Sziklák, a Tűz és a Szél földjének határán található. Pont emiatt a nagy sinobi háborúknak harcszíntere volt. Rejtek faluja Esőrejtekfalva (雨隠れの里Amegakure no szato?, ’Esőben rejtőző falu’), mely egy nagyon szigorú hely. Megfigyelnek mindenkit, aki belép a faluba vagy elhagyja azt. A sorozat Második részében a föld nagyobb szerepet kap, mivel itt lakik az Akacuki vezetője, Pain és társa Konan.[5]

Hó földje

A Hó földje (雪の国Juki no kuni?, ’Hó országa’) az első Naruto mozifilm helyszíne, mely felett egy zsarnok szerezte meg a hatalmat. Rejtek faluja Hórejtekfalva (雪隠れの里Jukigakure no szato?, ’Hóban rejtőző falu’). A Hó földje magasabb fejlettségi szinten áll, mint a többi föld. Az olyan dolgok, mint a vonat, a léghajó vagy a generátor itt mindennapos jelenségek. Az itt élő nindzsák speciális csakra pajzsokat viselnek, melyek a viselőket megvédik mindenféle nindzsucutól és gendzsucutól.

Hold földje

A Hold földje (月の国Cuki no kuni?, ’Hold országa’) a harmadik Naruto mozifilmnek adott otthont. Egy kis szigeti közösség, mely egy holdsarló alakú szigeten él, innen származik a föld neve. Rejtek faluja Holdrejtekfalva (月隠れの里Gecugakure no szato?, ’Hold alatt rejtőző falu’).[6] A Nagy Csúnin-választó Vizsga első részében egy nindzsa egy félhold formás fejpántot viselt és részt vett a teszten, de a vizsga többi részén nem volt látható.[7]

Medvék földje

A Medvék földje (熊の国Kuma no kuni?, ’Medvék oszága’) a Csillag falu fejezetben mutatkozik be. A Medvék földje messze a legelhatárolódottabb nemzet mind közül. Sinobi faluja, Csillagrejtekfalva (星隠れの里Hosigakure no szato?, ’Csillagok között rejtőző falu’), melyet egy meteor köré építettek, és annak erejét kihasználva fejlesztik tudásukat. A falu elhatárolódottsága, az azt körülvevő, hatalmas kanyonok, és az azokat megtelítő mérgesgázoknak köszönhető. A falu, állandó támadásoknak van kitéve a meteor ereje miatt, mert minden sinobi nemzet, előszeretettel megkaparintaná azt. Jelenlegi vezetője, Ev Ranaku.

Rizsföldek földje

A Rizsföldek földje (田の国Ta no kuni?, ’Rizsföldek országa’), másik nevén a Hang földje (音の国Oto no Kuni?, ’Hang országa’) egy kis föld a Tűz földje mellett. Itt található Hangrejtekfalva (音隠れの里Otogakure no szato?, ’Hangban rejtőző falu’), melyet Orocsimaru alapított. Az itt lakó nindzsák többsége a Fúma klán tagja.

Vízesés földje

A Vízesés földjében (滝の国Taki no kuni?, ’Vízesés országa’) található egy hatalmas vízesés, amely mögött található Vízesésrejtekfalva (滝隠れの里Takigakure no szato?, ’Vízesésben rejtőző falu’). A második OVA epizódban a 7-es csapat itt hajtott végre egy küldetést. Természetesen a föld legnagyobb látványossága a vízesés, mely még mai szemmel is hatalmasnak mondható.[8]

Hullámok földje

A Hullámok földje egy szegény nemzet, melynek - pont emiatt - nincs rejtek falva. Ez egy elzárt, de virágzó sziget volt, amíg Gato el nem foglalta, és irányítása alá nem vonta a gazdaságot. A Hullámok földje az Első rész elején mutatkozik be.A Hetes csapat, melynek tagjai a sorozat főszereplői, egy hídépítő testőreként utazott oda. A helyiek segítségével a Hetes csapatnak sikerült legyőznie Gatót, az általa felbérelt bérgyilkost, Momocsi Dzabudzát és társát Hakut. Ezzel sikerült visszaállítaniuk a földet békés állapotába. Hálából a hidat Nagy Naruto HídnakNaruto Óhasi?) nevezték el, Udzumaki Narutónak, a sorozat főszereplőjének tiszteletére.